Yeni Sayfa 1
Kategoriler
Sayfalar
  Ana Sayfa
      Bilgisayar Kurdu Forum
      Sesli Şiirler
      Metin Şiirler
      Foto Galeri
      Video & Müzik
      Şifalı Bitkiler Rehberi
      Mahjongg (Oyun)
      Ziyaretçi Defteri
      Hakkımızda
      İletişim
   Şifalı Bitkiler İstatistikleri
 Şifalı Bitki Kategori Sayısı :
 Şifalı Bitki & Bilgi Sayısı : 149 
 Toplam Okuma Sayısı : 96.239 
 IP Adresiniz : 3.85.9.208 
 Site Üye Sayısı : 11 
 Site Toplam Ziyaret : 4.161.421 
Üye İşlemleri
Bilgisayar Kurdu  * Üye Giriş Paneli *
      Üye Girişi
      Sayfaya Üye Ol
Bitki Dünyası / Gentian
" Bitki Dünyası/Gentian " Okuyorsunuz...
 Latince Adı :  Gentiana lutea
  :  Büyük kantaron, Cintiyane, Çityane, Yılan otu.
 Özellikleri :  Yüzün üzerinde türü olan bu bitkinin Avrupaıda 30 kadar, Türkiyeıde ise 10 un üzerinde türü yetişmektedir. Yavaş büyürler ve 60 yıl kadar yaşarlar. Avrupaıda birçok ülkede koruma altına alınmıştır. 100-120 santimetre yükseklikte, otsu bir bitkidir. Bitki kökleri hoş baharat kokulu, önce tatlımsı, sonra acı lezzettedir. Tadı uzun süre ağızda kalır. Taze kökler, keskin ve hoş olmayan bir kokuya sahiptir.
 Önerilen Hastalıklar :  Sindirim sistemini uyararak ifrazatı arttırır ve iştah açar. Mide yanma ve ağrılarına iyi gelir. Safra söktürücüdür. İltihaplı yaralarda haricen kullanılır. Ateş düşürücü özelliğe sahiptir. Bağırsak parazitlerine karşı yararlıdır. Akyuvarları arttırır. Genellikle ülser ve gastrit gibi sorunlar için kullanılan bitkinin, kökleri kullanılır. Hazımsızlık problemlerine faydalıdır. Ekstre, çay, tentür gibi kullanım şekilleri vardır.
 Kullanım Dozu :  Yaşlı bitkinin kökleri bahar ve sonbaharda kazılıp çıkarılır. Temizlendikten sonra çabuk kuruması için boylamasına dilimlenerek ipe asılıp kurutulur. İyi havadar, gölge yerlerde kurutulur. Temiz ve havadar, kuru yerlerde saklanır. İnce kıyılmış 1/2 çay kaşığı kök, 150 ml suda 10 saat bekletilerek demlenir, süzülür. Yine ince kıyılmış 1/2 çay kaşığı kök, 150 ml kaynar suda haşlanır, 20 dakika bekletilip süzülür.
 Yan Etkileri :  Kan basıncı yüksek olanlar, mide kanamasına eğimliler, sürekli burun kanaması olanlar, hamileler, midesi yüksek asitliler kullanmamalıdır.
 Ekleme Tarihi :  15 Ekim 2013 Salı       Okuma :  583

Bilgilendirme
   * Sayfamıza Ücretsiz olarak Üye olmanız durumunda;
Metin Şiirler bölümüne Şiir, Foto Galeri bölümüne Fotoğraf, Müzik & Video bölümüne Video ve Yemek Tarifleri bölümüne Yemek Tarifi ekleyebilirsiniz.
Uygun görülmesi durumunda Sayfamıza Yardımcı Yönetici olabilirsiniz.
Copyright © 2000 - 2024  Bilgisayar Kurdu  (Tasarım&Kodlama : Bilgisayar Kurdu)