Yeni Sayfa 1
Kategoriler
Sayfalar
  Ana Sayfa
      Bilgisayar Kurdu Forum
      Sesli Şiirler
      Metin Şiirler
      Foto Galeri
      Video & Müzik
      Şifalı Bitkiler Rehberi
      Mahjongg (Oyun)
      Ziyaretçi Defteri
      Hakkımızda
      İletişim
   Şifalı Bitkiler İstatistikleri
 Şifalı Bitki Kategori Sayısı :
 Şifalı Bitki & Bilgi Sayısı : 149 
 Toplam Okuma Sayısı : 96.241 
 IP Adresiniz : 44.201.199.251 
 Site Üye Sayısı : 11 
 Site Toplam Ziyaret : 4.161.451 
Üye İşlemleri
Bilgisayar Kurdu  * Üye Giriş Paneli *
      Üye Girişi
      Sayfaya Üye Ol
Bitki Dünyası / Adaçayı
" Bitki Dünyası/Adaçayı " Okuyorsunuz...
 Latince Adı :  Salvia Officinalis
 Almanca Adı :  Salbeiblatt
  :  Dişotu, Meyremiye
 Bilinen Bileşimleri :  Eterli uçucu yağlar, % 30 thujon, % 5 cineol, linalol, borneol, salven, pinen ve kâfur; tanenler, triterpenoitler, flavonlar; östrojen benzeri maddeler ve reçineli bileşikler içerir.
 Özellikleri :  Genellikle Akdeniz Bçlgesi'nde ve Ege Bölgesi'nde yetişen, başak biçiminde çiçek açan, güzel kokulu bir bitkidir. Sadece Anadolu'da 90 kadar değişir türü yetişir. Dünyada, Orta Avrupa ve Balkanlar'da bulunur. Eski Mısırlılar bitkiyi, doğurganlık, bereket ve verimlilik amacıyla kullanmışlardır. Menekşeye benzeyen çiçekleri yaz aylarında açar. Çok eski çağlardan bari ünlü bir şifalı bitki olarak tanınır. Günümüzde pek çok ilacın takribinde, adaçayı ekstreleri bulunur. Temmuz ayında toplanan bitki, gölge ve havadar yerlerde kurutulur. Adaçayı çiçekler açmadan önce öğle sıcağında toplanırsa daha etkili olur.
 Önerilen Hastalıklar :  Çok iyi bir antiseptik olan adaçayı, kuvvet verici ve uyarıcı etkisi nedeniyle tercih edilir. Gece uyku düzenini sağlayıcı bir etkisi vardır. Mikrop, mantar ve virüslerin oluşumuna karşı tedavi edici özelliği bulunur. Hastalık sonrası kullanıldığında, bedeni kuvvetlendirir. Mide bulantısını kesip, sindirimi düzenler. Karaciğer hastalıklarına şifadır. Göğsü yumuşatır, bademcik ve dişeti iltihaplarına iyi gelir. En etkili nezle ilacıdır.
İçerdiği cineol gibi etkili maddeler sebebiyle öksürüğü engeller, babii bir antibiyotiktir. Astımdaki sıkıntıları geçiriri, kan temizleyici etkisi vardır. Yüksek tansiyonu düşürür, gece terlemelerini en aza indirir.
Menapoz sıkıntılarını azaltır, iltihap kurutucu özelliği vardır. Adaçayı Yağı, Antiseptik özelliği olan adaçayı yağı, yara üzerine tatbik edilerek kullanılır.
Tedavi edici özelliği olan adaçayı yağından günde 3 damla, 1 fincan suya damlatılarak içilir. Bronşit, astım ve adet düzensizliğinde kullanılır. Yüksek miktarda kullanılması zararlıdır.
 Kullanım Dozu :  Demlenerek hazırlanır. 2 dakikadan fazla kaynatırsanız, çok yararlı olan bu çay, zararlı bir maddeye dönüşebilir. Bir tatlı kaşığı dolusu yaprak, bir su bardağı dolusu karnar derecede suyla haşlanır. Üstü kapalı olarak 10 dakika demelendikten sonra süzülür. Bu karışımdan günde 2-3 bardak içilir. Taze bitki kullanılması durumunda 4-5 dakika demleme süresi yeterlidir.
Diğer bir terkibinde ise kaynamakta olan 1 litre suyun içine, kuru yaprak veya çiçek karışımından yarım avuç atılır. Demelenir ve yemeklerden sonra 1 fincan içilir. Yaz ve kış çay yerine kullanılabilir.
 Yan Etkileri :  İçinde doğal fitoöstrojenlerin olması nedeniyle, erkeklerin aşırı miktarda ve çok uzun süreli kullanmaları önerilmez. Aşırı kullanımda kan basıncı yükselebilir. Sürekli olarak yüksek dozda alınmamalı, günde 3 kahve fincanından fazla içilmemelidir. Hamilelik döneminde kullanılmaz.
 Notlar :  Bu bitki KOBİK tarafından bitkisel karışım destek ürünü tablet olarak üretilmiştir.
 Ekleme Tarihi :  19 Mart 2009 Perşembe       Okuma :  957

Bilgilendirme
   * Sayfamıza Ücretsiz olarak Üye olmanız durumunda;
Metin Şiirler bölümüne Şiir, Foto Galeri bölümüne Fotoğraf, Müzik & Video bölümüne Video ve Yemek Tarifleri bölümüne Yemek Tarifi ekleyebilirsiniz.
Uygun görülmesi durumunda Sayfamıza Yardımcı Yönetici olabilirsiniz.
Copyright © 2000 - 2024  Bilgisayar Kurdu  (Tasarım&Kodlama : Bilgisayar Kurdu)