Yeni Sayfa 1
Kategoriler
Sayfalar
  Ana Sayfa
      Bilgisayar Kurdu Forum
      Sesli Şiirler
      Metin Şiirler
      Foto Galeri
      Video & Müzik
      Şifalı Bitkiler Rehberi
      Mahjongg (Oyun)
      Ziyaretçi Defteri
      Hakkımızda
      İletişim
   Şifalı Bitkiler İstatistikleri
 Şifalı Bitki Kategori Sayısı :
 Şifalı Bitki & Bilgi Sayısı : 149 
 Toplam Okuma Sayısı : 96.213 
 IP Adresiniz : 18.233.223.189 
 Site Üye Sayısı : 11 
 Site Toplam Ziyaret : 4.160.993 
Üye İşlemleri
Bilgisayar Kurdu  * Üye Giriş Paneli *
      Üye Girişi
      Sayfaya Üye Ol
Bitki Dünyası / Ağaç Kavunu
" Bitki Dünyası/Ağaç Kavunu " Okuyorsunuz...
 Latince Adı :  Citrus medica
 Almanca Adı :  Zitrone
  :  Acem elması, Yahudi limonu
 Özellikleri :  Bitki kabuk, et, asit ve çekirdekten oluşur. Bu bölümlerin her birinin kendine has özellikleri vardır. Kabuğu sıcak, kuru; eti sıcak, yaş; asit kısmı soğuk, kuru; çekirdeği ise sıcak ve kurudur. Ülkemizde Akdeniz, Ege, Doğu Karadeniz bölgelerinde yetişir. Limondan büyük, kalın kabuklu ve sarı renkli olan ağaç kavunu meyvesinin, günümüzde kabuğu, yaprağı ve çiçeğinden yararlanılır. Güney Avrupa ülkelerinde pastacılık, şekerleme, reçel yapımında, çiçek ve yapraklarının ise parfüm sanayisinde kullanıldığı da bilinir. Aynı bitki Hindistan'da baston yapımında kullanılır. KOBİK Alanya tesislerinde organik olarak üretilmektedir.
 Önerilen Hastalıklar :  Kabuğu giyeceklere serpildiği zaman güveye engel olur. Kokusu havanın bozulmasını önler. Ağızda tutulduğu zaman ağız kokusunu güzelleştirir. Baharat gibi yemeğe ekildiği zaman sindirime yardım eder. Etli kısmı midenin ısısını düşürür, acı safra sahiplerine faydalıdır. Asitli kısmı kabız yapar, safrayı etkisiz hale getirir, vücut ısısını yükselten kalp çarpıntısını dindirir. İçilmesi ve sürme olarak çekilmesi sağlığa faydalıdır. Asitli kısmının şırası, kadınların şehvetini dindirir, merhem olarak kullanılırsa yüzdeki çillere fayda sağlar ve uyuzu giderir. Ciğerin ısısını düşürüp, mideyi güçlendirir. Acı safranın keskinliğini engeller, bundan doğan sıkıntıyı yok eder ve susuzluğu dindirir. Çekirdeğinin ise çözücü ve kurutuucu bir gücü vardır. Bütün zehirleri etkisiz hale getirir, zehirli hayvanların sokmalarında panzehir etkisi gösterir. Yaprakları nefesi rahatlatır. Çekirdeklerinin külü diş diplerine ve ödemlere sürülürse faydalı olur. Buhari'nin Sahih'in de Peygamber efendimizin (SAV) şöyle buyurduğu rivayet edilir: "Kur-an okuyan mümin bu meyveye benzer, tadı da güzel, kokusu da güzeldir."
 Kullanım Dozu :  5 gram kuru meyve kabuğu dövülüp, bir bardak suyla içildiğinde mide sancısını giderir. Aynı karışım, soğuktan ağrıyan dişlerin üzerine konduğunda ağrıyı dindirir. Yaprağı ezilerek suyu balla karıştırışıp, günde 3 kez birer çorba kaşığı yenirse, mesane iltihabına iyi gelir. Çekirdekleri ezilip aç karnına suyla içilirse, bağırsak kurtlarını düşürür. Kabuklarının küllerinden merhem yapılıp sürüldüğünde varisi geçirir, cüzam yaralarına faydalı olur.
 Yan Etkileri :  Dâhilen kullanılan günlük yaprak miktarı 40 gramı geçmemelidir.
 Ekleme Tarihi :  22 Mart 2009 Pazar       Okuma :  634

Bilgilendirme
   * Sayfamıza Ücretsiz olarak Üye olmanız durumunda;
Metin Şiirler bölümüne Şiir, Foto Galeri bölümüne Fotoğraf, Müzik & Video bölümüne Video ve Yemek Tarifleri bölümüne Yemek Tarifi ekleyebilirsiniz.
Uygun görülmesi durumunda Sayfamıza Yardımcı Yönetici olabilirsiniz.
Copyright © 2000 - 2024  Bilgisayar Kurdu  (Tasarım&Kodlama : Bilgisayar Kurdu)